Pesach - Pasen

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in het afgelopen jaar de Bijbelse feesten, zoals ze ons geleerd worden in Leviticus 23, zijn gaan vieren. Nou ja….vieren? In verbondenheid met het Joodse volk schenken we er aandacht aan, maar het is niet zo dat wij de Bijbelse feesten vieren zoals de Joden dat doen.

En hoe schenken we er dan aandacht aan?

Elke vrijdagavond vieren we, in verbondenheid met de Joodse mensen, een ‘sabbatsmaaltijd’. Niet met de liturgie zoals die ontstaan is in de Joodse traditie, al zijn er een paar dingen die daaruit bij ons ook terugkomen. We steken 2 kaarsen aan; 1 omdat Jezus het LICHT van de wereld is, en de ander in verbondenheid met allen die de sabbat beginnen met een maaltijd. We eten gewoon onze prak van de dag, en ergens tussen de prak en het toetje, breken we een toastje en drinken een slok wijn, om het lijden en sterven van Jezus te gedenken, waarin onze schuld wordt vergeven. Vaak lezen we het Bijbelgedeelte wat aan de beurt is en zoeken daarin naar het verlossingswerk van Jezus. We sluiten die viering af met gebed en gaan dan lekker van ons toetje genieten.

Van 22 – 30 april is het Pesach. Die begint met de Sedermaaltijd. Die vieren we ook in verbondenheid met het Joodse volk, wat met de Haggada, een vaste liturgie, de bevrijding uit Egypte herdenkt. Misschien dat we wel wat van de ingrediënten van de Sedermaaltijd gebruiken in ons eten, een salade met ei en kippenpootjes bijvoorbeeld. Ik hoop dat ik al wat radijsjes uit m’n tuintje kan halen. Peterselie is er in elk geval wel. En als toetje iets zoets, met appel, noten en honing. We zijn van plan om elke avond bij de maaltijd, tijdens de Pesachweek, brood en wijn te gebruiken en daarbij telkens iets te bespreken wat met bevrijding, verlossing, vergeving, verzoening, herstel, genade, nieuw leven te maken heeft. En zo betrekken we, dat wat gevierd wordt met Goede Vrijdag op Pesach. Niet een Joods feest, maar een hoogtijdag van God, die Hij zelf ingesteld heeft om te vieren en te blijven vieren. Jezus zei het bij de Sedermaaltijd voordat hij ging sterven bij het breken van het brood en het drinken van de wijn. ‘Doet dit, telkens opnieuw, om Mij te gedenken’. Het is Jezus Christus die de Vervuller is van de 3 Voorjaarsfeesten: Pesach, het Ongezuurde Brood en de Eerste die is opgestaan. Goede redenen voor ons om de week van Pesach deze feesten met Jezus te vieren.

met vredevolle groet

M.

 

 

 



Reacties

meest gelezen