Israël en ik 14; Jezus het Pesachlam

 

Vanaf woensdagavond 5 april 2023 wordt door de Joden en vele christenen over heel de wereld het Bijbelse feest Pesach gevierd. In Leviticus 23 lezen we over de instelling van de feesten. De God van Abraham, Izaäk en Jakob geeft zijn volk deze feesten om zijn programma van redding bekend te maken. Het is voor ons, mensen die kunnen terugkijken op de vervulling van deze feesten, veel makkelijker om de werkelijkheid achter deze feesten te zien. De Joden die ze duizenden jaren gevierd hebben, konden daarin alleen geloven. Opvallend is daarom dat Johannes de Doper, op het moment dat Jezus zich door hem wilde laten dopen, precies wist wie Hij was: “Kijk het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt”. (Joh. 1 : 29) En bij Pesach gaat het juist om dit Lam. Johannes zal ongetwijfeld vele keren dit feest hebben gevierd en nu zag hij de werkelijkheid, Jezus is dat Lam.

Op de avond dat de Here God zijn volk (Hij noemde dit volk zijn Eerstgeboren zoon, Exodus 4 : 22) uit Egypte heeft gered, zo’n 3500 jaar geleden, moest elk gezin een 1-jarig lam, gaaf en mannelijk, apart zetten en klaar maken voor een maaltijd. Zie Exodus 12. Tijdens het slachten moesten ze het bloed opvangen en vervolgens de deurposten rood “verven”. Die avond zou er een verschrikkelijke ramp in Egypte plaatvinden, omdat alle eerstgeborenen zouden sterven (de 10e plaag), behalve als er bloed op de deurposten was aangebracht. Het bloed gaf redding. Als herinnering aan deze uittocht uit Egypte moest het volk op de 10e Nissan een lam uitkiezen en 4 dagen later op 14 Nissan bereiden voor een maaltijd. Elk jaar opnieuw.  

Ongeveer 2000 jaar geleden bevindt Jezus zich in Jeruzalem, een paar dagen voor Pesach. Maria heeft tijdens een maaltijd een kostbare nardusmirre over Hem uitgegoten als voorbereiding voor zijn begrafenis. (Johannes 12 : 3) Zij wist het. En terwijl de leiders van het volk plannen hadden gemaakt om Jezus gevangen te nemen, maar dat niet wilden tijdens het feest, had God de Schepper van hemel en aarde al lang van te voren beslist, dat het Pesachfeest daarvoor was bestemd. Jezus is het Lam. Volledig gaaf. En op 14 Nissan, op het moment dat duizenden lammeren op het tempelplein werden geofferd door de vele Israëlieten die van heinde en verre waren gekomen, gaf dit Lam zijn leven voor zijn volk. Niet het bloed van al die ontelbare lammeren gaf redding, maar het enige offer, Gods eniggeboren Zoon op Pesach. Zoals het bloed van het lam in Egypte er voor zorgde dat de dood voorbij ging, zo mogen wij geloven, dat in Jezus Messias, de dood is voorbijgegaan.

De kerk in de 4e eeuw heeft, tijdens het Concilie van Nicea, afstand genomen van alle Bijbelse feesten en vervangen voor andere. Het is mijn verlangen dat we als gelovigen terugkeren naar de feesten die God zelf heeft gegeven om zijn plan van redding te kunnen begrijpen en te kunnen vieren. En tijdens de Pesachmaaltijd nemen en eten we van het brood en drinken we van de wijn.



Reacties

meest gelezen