Israël en ik 42; m'n lust en m'n leven



Thora 3.

Als er iemand is die de Thora door en door kent, dan is dat Paulus. Hij heeft zijn leerschool doorlopen bij de Schriftgeleerde Gamaliël. Nadat Jezus hem geroepen had, is hij op wereldreis gegaan om overal de blijde boodschap van redding te vertellen. Hij heeft meerdere brieven geschreven naar jonge gemeentes die door zijn prediking zijn ontstaan. In zijn brief aan de Galaten hamert hij er op allerlei manieren op, dat je redding alleen door geloof kan plaatsvinden en niet door het naleven van de Thora. In de brief aan de Romeinen zegt hij daarover in hoofdstuk 3: “Stellen wij door het geloof de wet buiten werking? Integendeel, wij bevestigen deze juist.”.

De Here Jezus zegt het op een andere manier, maar je kunt dezelfde conclusie trekken. Mattheus 5 : 17, 18: “Denk niet dat Ik gekomen ben om de Thora of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn”. “En wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan”. Toen aan Jezus gevraagd werd wat het grootste gebod is, antwoordde Hij, dat je God moet lief hebben boven alles en de naaste als jezelf. Deze 2 geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Thora en de Profeten staat.

In het 5e boek van de Thora, Deuteronomium, laat Mozes het volk steeds kiezen. Kiezen tussen leven en dood, zegen en vloek. Hij bindt het ze op hun hart, om te kiezen voor het leven, voor hun eigen toekomst en die van hun nakomelingen door de Here hun God lief te hebben, Hem te gehoorzamen en Hem toegedaan te blijven. Daarvoor heeft de God van Israël Zijn Thora gegeven, Hij verlangt naar liefde. En in datzelfde Boek schrijft Mozes in hoofdstuk 30, dat de geboden niet te zwaar voor hen zijn en ze liggen niet buiten hun bereik. Die geboden zijn heel dicht bij hen, in hun mond en in hun hart, ze kunnen ze volbrengen. Wat een bemoedigende woorden.

De Profeten Jeremia en Ezechiël mogen al profeteren over de tijd dat de Heilige Geest zal worden uitgestort. God zal Zijn Thora in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Hij zal hun tot een God zijn en zij zullen Hem tot een volk zijn. De Geest maakt het mogelijk dat wij uit liefde en met heel veel plezier naar de God van Israël willen luisteren. Het mag onze lust en ons leven zijn om Hem te dienen en te volgen. Wat een weelde om Zijn Thora te leren kennen en Degene die deze Boeken volledig tot zijn doel heeft gebracht, Jezus Messias. 

Reacties

meest gelezen