Israël en ik 56; Kind van God.

Een derde en laatste blog over besnijdenis en dopen. Wanneer ben je nu een “Kind van God”? Besnijdenis is een teken dat je bij Gods kostbaarste volk Israël hoort en dopen is het krachtige symbool, dat je door onderdompeling sterft en tot leven komt bij de ‘opstanding’. Alles wijst naar de dood en het opstaan van Jezus. Zijn dood is onze dood en zijn leven is ons leven. Hoe ontvangen we dit levensreddende geschenk?

We gaan eens luisteren naar het verhaal in Johannes 3 waar Nicodemus op een nacht Jezus opzoekt. Ze hebben een bijzonder gesprek. Nicodemus krijgt van Jezus te horen, dat hij alleen het Koninkrijk van God kan zien als hij eerst opnieuw geboren wordt. En dat is nogal wat voor deze leidsman van Israël. Hij kent de Schriften door en door en weet als geen ander wat het Koninkrijk inhoudt. En nu zegt Jezus tegen hem, dat hij daarvoor eerst opnieuw geboren moet worden. Ja zeg. Maar Jezus legt de vinger op de meest gevoelige plek. Nicodemus, begrijp je wel dat je tegenover de Koning van dat Koninkrijk zit? Geloof je in die Koning? En dan neemt de grote Schriftgeleerde, Nicodemus bij de hand. Nee, het klopt, je kunt niet terug in de moederschoot. Je hebt al een aardse moeder en vader ontvangen, maar het gaat nu over een andere geboorte. Het is een geboorte uit de hemel, van bovenaf. Het is de Heilige Geest die de Vader stuurt en jouw leven volkomen verandert. Je ogen, je oren en je hart gaan open, zodat je je hemelse Vader herkent. Hij, jouw Vader in de hemel en jijzelf, Zijn Kind. Bij de natuurlijke geboorte word je geboren vanuit het vruchtwater, maar bij de wedergeboorte vanuit het badwater. (Zie Titus 3 : 5) Geloof je dat Nicodemus?

Alles in de onderdompeling brengt ons bij Jezus. Het is Gods verlangen dat wij die weg van ‘opnieuw geboren worden’ zoeken en inslaan. Hij wil zo graag onze Vader zijn en ons als zijn kind omarmen.

Neem heel je zondige leven mee naar dit bad en ga kopje onder. Laat al je verkeerde gevoelens, gedachten en daden achter in dat water en sta als nieuwgeboren persoon op. Geloven is voor eeuwig gered worden. Het kan. Het mag. Geef je over aan Hem. Hij verlangt naar jou.

Wij hebben, tientallen jaren geleden, onze kinderen bij het doopvont gebracht en ze laten besprenkelen met water. Hebben we het toen fout gedaan? Met overtuiging en veel liefde hebben wij als ouders hen ten doop gehouden. Dat was goed en met vreugde hebben we ze opgevoed en gestimuleerd om Gods weg te gaan. En nog steeds gaan duizenden ouders met hun kroost naar het doopvont omdat ze geloven dat het goed is. God ziet het hart aan.

Ik sluit af met een tekst uit Romeinen 8 : 14-16. “Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God … u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te worden. Door Hem roepen wij God aan met “Abba, Vader””.

 


Reacties

meest gelezen