ISRAëL EN IK 11; Loofhuttenfeest

 


Het Loofhuttenfeest, het zevende in de rij. Alle feesten blijken een diepere laag te hebben. Ze bergen een heilsfeit in zich. Wat zit er verborgen in dit laatste feest? De Israëlieten denken jaarlijks terug aan hun woestijnreis vanuit Egypte naar het Beloofde land. En tijdens die reis was Hij de grote Aanwezige, want Hij was in de wolkkolom, wilde onder hen wonen onder een tentdoek en later woonde Hij in de tempel te midden van zijn volk. En nu, op weg naar het eeuwige Koninkrijk, woont Hij in ons hart (Hij tabernakelt in ons) en neemt ons bij de hand op onze reis. Alleen om die reden al, kunnen wij nu dit feest uitstekend vieren, een herinnering aan wat komt.

Maar dit feest is het laatste oogstfeest van het jaar, het land is leeg, de druiven zijn geplukt, de oogst is binnen. Dat is feest! Wat komt er na de Laatste Bazuin en na het verlaten van de hemelse tempel door Hogepriester Jezus? Hij verzamelt de oogst van deze wereld: alle gelovigen, de 144.000 uit Israël en de ontelbare schare.  Het Loofhuttenfeest kan beginnen. Het 1000-jarige Rijk wordt realiteit. En Koning Jezus woont te midden van zijn onderdanen. Hij woont onder hen. Niet alleen vroeger en nu, maar juist ook in de toekomst. Dat is voor eeuwig zijn verlangen.

Graag wil ik je uitnodigen het laatste hoofdstuk van het Bijbelboek Zacharia te lezen. De profeet begint het hoofdstuk met de woorden: “Er komt een dag dat de Heer zal ingrijpen”. En vanaf vers 16 lezen we, dat de overlevenden die Jeruzalem hebben belaagd jaarlijks naar de stad zullen komen om de Heer van de hemelse machten als koning te vereren en het Loofhuttenfeest te vieren. Tot 3 keer toe komt dit feest voorbij. Wat zegt dit mij?

We hebben gezien dat de Schepper de hemellichten laat dienen als tekens van de feesten; we hebben gelezen dat Hij zijn feesten heeft ingesteld om heilsfeiten te openbaren en precies op zijn tijd zijn de eerste 4 vervuld, maar de laatste 3 zullen in de nabije toekomst hun echte betekenis krijgen. Waarom heeft de christelijke kerk in het verleden een streep gezet door Gods feesten? Wat doen we ons enorm tekort, maar meer nog de Schepper die in al zijn wijsheid en liefde ons wilde helpen, ondersteunen, bemoedigen.

Al eerder heb ik een artikel van de Nederlandse Geloofsbelijdenis aangehaald om een misverstand te verduidelijken. Opnieuw pak ik dezelfde belijdenis die in vele Gereformeerde kerken gehanteerd wordt en sla artikel 25 op, waar in wordt verwoord waarom we de Bijbelse feesten niet langer vieren. Jullie zullen begrijpen dat ik die belijdenis niet langer kan onderschrijven. Ik ben een voorstander om de inhoud te herschrijven en recht te doen aan de God van Israël.

 


Reacties

meest gelezen