Grote Verzoendag


11/12 oktober 2024, of te wel  10 Nissan 5785 vieren de Joden Jom Kippoer, of Jom Kippoerim, bij ons vertaald als Grote Verzoendag, wat dus eigenlijk vertaald zou moeten worden in Dag van Verzoeningen.

Een naam als Grote Verzoendag roept bij mij de vraag op: is er dan ook een Kleine Verzoendag?

In de bijbel lezen we over de offers die elke dag gebracht moesten worden, de zgn. zoenoffers, verzoeningsoffers dus. Niet 1 kleine Verzoendag, maar elke dag Verzoendag en 1x per jaar, als bijzondere heilige Feestdag, de Grote Verzoendag.

Zelfs voor veel seculiere Joden is deze dag een heilige dag om te vieren, een dag om te vasten, om na te denken over met wie je je moet verzoenen, of waarmee je je moet verzoenen.

Vorige week, toen wij Dierendag vierden, vierde Israël het nieuwe jaar 5785. Een feestdag waarop de sjofars geblazen worden, er allerlei zoetigheden gegeten worden en men elkaar een zoet nieuwjaar toewenst. Dat zal dit jaar best een bijzondere wens zijn geweest, na al het bittere van de oorlog die een jaar geleden begon met de vreselijke aanslag van Hamas op onschuldige burgers, feestvierende jongeren, gijzelingen en allerlei ander bitter lijden. En nog steeds wordt Israël aangevallen, niet alleen door de landen rondom, maar door bijna de hele wereld. En ja….zij vallen ook aan, gebruiken wapens om burgers te beschermen, terwijl hun vijanden burgers gebruiken om hun wapens te beschermen.* Tegelijkertijd doet het me veel verdriet dat er zoveel onschuldige mensen omkomen en lege plekken achterlaten.

Grote Verzoendag!

Mijn wens voor het nieuwe jaar en voor deze dag van Verzoeningen is Vrede, Shalom! Daarbij denk ik dat vrede uiteindelijk niet de afwezigheid van oorlog betekent, maar de aanwezigheid van God, met Zijn Vrede, met Zijn Verzoening. Want van Hem is het Koninkrijk en de Kracht en de Heerlijkheid, tot in Eeuwigheid. Amen.

Vredevolle groet,

M.


*R. Plasterk in de Telegraaf op 3 oktober

 


Reacties

meest gelezen