SCHOONMAAK

 

Grote schoonmaak….doe jij er nog aan? Ik niet, nooit gedaan ook. Ik vond het altijd een ‘vies’ woord. En mijn idee is, als je regelmatig alles in je huis een schoonmaakbeurt geeft, dan is die grote schoonmaak helemaal niet nodig. Weet je waar ze nog wel elk jaar zo’n grote schoonmaak hebben? Bij de Hollandia fabriek in Enschede. Die waar ze matses maken. Die platte crackers, die  nu, rond de paasdagen overal te koop zijn en  in veel huizen bij het paasontbijt/lunch/brunch te vinden zijn. Lekker met roomboter en suiker! Zo kennen wij ze dan ook weer niet, maar in het huis van onze dochter en schoonzoon als traditie vanuit zijn ouderlijk huis wel!

Oorspronkelijk zijn het de ongezuurde broden (brood zonder gist of zuurdesem) wat de Joden 8 dagen lang eten tijdens het Pesachfeest. Dit ter herinnering aan de bevrijding van het Joodse volk uit een 400jaar durende slavernij in Egypte. Over de Bijbelse instelling van het feest en de betekenis daarvan, ook voor ons leven, vertelt A. deze week meer.

Ik vond het een bijzondere ontdekking dat de Hollandia fabriek helemaal met de bezemen wordt gekeerd in het begin van het jaar en dat onder toezicht van een Joods Opperrabbinaat de matses geproduceerd worden. Dit zijn dan niet de matses die wij in de supermarkt vinden, die in de oranje verpakking, maar die met een speciaal zegel of tape in de koosjere winkels te koop zijn.

Weet je waar ze ook grote schoonmaak houden voor Pesach? Bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Je weet wel, die plek waar de Joodse mensen en de toeristen allemaal briefjes tussen de stenen stoppen met hun gebeden. Honderdduizenden briefjes per jaar worden er achtergelaten. Die grote schoonmaak is dus ook wel nodig om ruimte te maken voor de volgende honderden en duizenden. Ze doen het trouwens niet alleen voor Pesach, maar ook in het najaar, voor Rosh Hashanah, het Joodse nieuwe jaar. Er zijn speciale teams die alle briefjes verzamelen en omdat het vernietigen van heilige teksten in het Jodendom verboden is, worden ze op de Olijfberg begraven.

In dit filmpje kan je zien hoe de schoonmaak in zijn werk gaat.

Lieve groet,

M.

Reacties

meest gelezen