Israel en ik 64: Thora en Jezus. 5

Heeft onze grote Verlosser, Jezus Christus, de Thora, de eerste 5 Bijbelboeken naar de prullenbak verwezen? Niets daarvan. In Mattheus 5 leerde Hij Zijn discipelen, dat de Thora niet afgeschaft zou worden. In Johannes 7 geeft Hij de Farizeeën ervanlangs, dat ze wel de Thora hadden gekregen, maar dat niemand er zich aan houdt. En Marcus leert ons in hoofdstuk 7, dat de leiders van het volk op hun kop krijgen, omdat ze Gods Woord ongeldig maken, om eigen tradities te kunnen onderhouden. Is het jullie wel eens opgevallen, dat Jezus altijd in conflict kwam met deze leiders, omdat ze een totaal andere invulling van de Thora gaven? En Jezus is juist de Opsteller van deze onderwijzing. Hij heeft die wijze Woorden laten opschrijven, om Zijn kinderen te helpen in het vinden van de juiste weg. En tijdens Zijn leven op aarde was Hij de belichaming van deze Woorden. Hij had God (Zijn Vader) lief boven alles en Zijn naaste als Zichzelf. Dat is de kern van Zijn leven. Het is de samenvatting van die prachtige Thora. Joden en heidenen die tot geloof mochten komen in de Messias begrepen dat je alleen gerechtvaardigd (gered) wordt door het geloof in Hem. Het volgen van de onderwijzing die verwoord is in de Thora, is nodig om die  redding uit te werken. Geloof zonder werken is immers dood?

Als Paulus aan de Efeziërs zijn brief schrijft, lezen we in hoofdstuk 2:10 ‘..in Christus Jezus zijn wij geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid’. Ik geloof dat de basis van die voorbereiding terug te vinden is in al die onderwijzingen in de eerste 5 Bijbelboeken en de Heilige Geest bouwt daarop verder.

En nog 1 tekst: Hebreeën 4:12: ‘Het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden’. Deze tekst is ook volledig van toepassing op de goddelijke onderwijzing die we terug vinden in de Thora.

Jezus heeft deze Thora vervuld. Hij heeft er de juiste betekenis aan gegeven. Wanneer Hij bij Zijn afscheid Zijn discipelen toespreekt, ondersteunend, bemoedigend, dan hoor je Hem zeggen, dat ze alle volken tot Zijn discipelen moeten maken en hen moeten vertellen wat Hij ze heeft geleerd. En wat zou dat zijn?

Reacties

meest gelezen