Israël en ik 61; Thora is Evangelie 2.

Corona ligt nog maar een paar jaar achter ons. Hoewel, er zijn nog steeds velen die de gevolgen hiervan ondervinden. Rouw, gemis, verdriet, pijn, werkloos, medicijnen, enz. Ineens werden we opgeroepen om meer aandacht aan hygiëne te besteden, handen extra wassen met zeep, geen handen schudden, zieken in quarantaine, volledig bedekt wanneer je een patiënt wilde bezoeken, lockdown om contacten te vermijden, enz. Wat een moeilijke tijd, maar vooral hoe laat je deze epidemie achter je.

De wereldgeschiedenis laat vele van dit soort wijdverspreide ziektes zien. In de 14e eeuw had, vooral Europa, met de Zwarte Dood te maken. Tussen 1348-1351 is meer dan een kwart van de bevolking hieraan gestorven. Niemand wist waar de oorsprong van deze ziekte vandaan kwam. Pas honderden jaren later kwam men erachter dat een bacterie die door vlooien, meegenomen op de huid van ratten, de oorzaak van alle ellende was. De werkelijke oorzaak was de slechte hygiëne waarin de mensen in huis en daarbuiten leefden.

Toch wilde men iemand de schuld geven van deze bizarre tijd. Hoewel de pest onder Joden zeker voorkwam, werden daar veel minder slachtoffers aangetroffen. Het was een kleine moeite een bevolkingsgroep te beschuldigen die al zo vaak in het verdoemhokje te vinden was: de Joden. Zij werden beschuldigd van het vergiftigen van bronnen en waterputten en velen geloofden deze valse verzinsels. In die jaren zijn duizenden Joden gemarteld, verbrand en op vele andere manieren gedood. Om het vege lijf te redden vluchtten velen naar Polen en Rusland.

De Zwarte Dood kwam onder Joden veel minder voor, omdat zij goede regels bezaten rond hygiëne en gezondheid. Elke week gingen ze in bad, hun kleding werd regelmatig gewassen, na seks wasten ze zich en eveneens als ze een dode aanraakten. Hun watervoorraden en hun voedsel werden netjes beschermd, terwijl hun uitwerpselen keurig werden ondergedekt. Hoewel de Joden deze maatregelen al duizenden jaren toepasten, kwam dit langzamerhand ook tot ontwikkeling in andere landen. Tot die tijd vonden de mensen het ontzettend overdreven dat de Joden zo op hun hygiëne gesteld waren.

Hoe komen ze aan die wijsheid? Deze Joden hebben een God die onbeperkte wijsheden bezit. Hij heeft die wijsheden laten opschrijven in een bijzonder Boek, de Thora, de eerste 5 Bijbelboeken. Deze God noemt Zichzelf de God van Israël. Hij houdt ontzettend veel van zijn volk en verlangt ernaar de andere volken via Israël tot zegen te zijn. Wat een Evangelie! Je kunt vele van die reinigingswetten vinden in Leviticus 15, Numeri 5 en 19 en in Deuteronomium 21.

In 2019 stond ik op Massada met een geweldig uitzicht over de Dode Zee. Allerlei ruïnes zijn overgebleven van de 1e eeuw toen de Romeinen deze plek belegerden. Met een trap kon je een stukje afdalen en stond je in een ruimte van een paar m2, een reinigingsbad. Op vele, vele plaatsen kom je het tegen. Een bad dat verbonden is met de goede en wijze God. Als dat geen blijde boodschap is. 

Reacties

meest gelezen