Israël en ik 58; Als een dief …

We leven in een tijd die in de Bijbel beschreven wordt als een periode vlak voor de terugkomst van Koning Jezus. Vaak wordt er gezegd, dat wij niet weten wanneer Hij terugkomt op de wolken van de hemel. Je leest dat o.a. in Mattheüs 24 en 1 Petrus 3. In beide gedeelten worden we opgeroepen om ‘waakzaam’ en op ‘onze hoede’ te zijn. Deze informatie lees je ook in 1 Thess. 5 n.l. dat Hij ‘als een dief in de nacht’ zal terugkomen, totaal onverwacht. We moeten even doorlezen in dit hoofdstuk, want in vers 4 en 5 lezen we het volgende: ‘Maar u broeders en zusters, u leeft niet in de duisternis, zodat de dag van de Heer, u zou kunnen overvallen als een dief, want u bent allen kinderen van het licht en de dag’. Akkoord, maar brengt ons dat dan dichter bij “… en op die dag …’? Ik doe een poging.

Al in Genesis 1 : 14 wordt over ‘het licht en de dag’ geschreven. De lichten aan het hemelgewelf brengen scheiding tussen dag en nacht, maar dienen ook als tekens die de feesten aangeven. De Schepper heeft naast de sabbat nog een aantal feesten ingesteld, 7 in totaal: 3 voorjaarsfeesten, het wekenfeest en de 3 najaarsfeesten. De eerste 4 zijn werkelijkheid geworden, maar de laatste 3 wachten nog op vervulling. Paulus maakt aan de gemeente van Kolosse duidelijk dat deze feesten ‘een schaduw zijn van wat komt’, profetie dus. Maar wat is die profetie dan? De eerste 3 feesten passen precies in elkaar en zijn ook vervuld op de geplande datum. Als je de laatste 3 bestudeert, passen ook deze, als een puzzel, in elkaar. Op het Bazuinenfeest klinkt de ‘laatste bazuin’ vlak voor of tijdens Jezus’ terugkomst. Op Grote verzoendag wordt werkelijkheid wanneer Jezus als Hogepriester uit de hemelse tempel komt en satan opsluit, terwijl het Loofhuttenfeest niets anders kan zijn dan Gods komende Koninkrijk. Dit laatste feest wordt altijd vol vreugde gevierd, omdat het landbouwseizoen is afgelopen en de laatste oogst is binnengehaald en opgeborgen. Wanneer wordt dit werkelijkheid, wanneer is de profetie vervuld? Wanneer wordt de laatste oogst van de ‘ontelbare schare’ in de hemel verwacht? Op de datum van deze feesten: in de maand Tisjri, van 1 t/m 21! Precies zoals het gebeurd is tijdens de 3 voorjaarsfeesten.

Voor wie leeft ‘als kinderen van het licht en de dag’, wordt door Jezus terugkomst niet overvallen. De lichten van de schepping worden door de Schepper Zelf verbonden met Zijn feesten, om ons wegwijs te maken en hoopvol uit te zien naar Zijn komst. Hoewel we niet weten in welk jaar Jezus terugkomt, geeft de maand Tisjri ons een duidelijk houvast.

Toen Jezus rond het feest van de Ongezuurde broden stierf, in het graf lag en opstond, hadden maar weinig mensen in de gaten dat dit de profetie was achter de Voorjaarsfeesten. Pas later, met behulp van de Heilige Geest, is het ons duidelijk geworden. Zijn onze ogen en oren nu open? Laten we klaar staan om de Bruidegom te ontvangen en het Feest binnen te gaan.



 

 

 

 

Reacties

  1. Van Peter: ...Over de feesten en hun voorzegging: weer heel mooi en bemoedigend geschreven en verwoord...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

plaats hier een reactie

meest gelezen