Israël en ik 55; Doop.

Al in Deuteronomium 10 : 16, schrijft God: “Besnijd daarom uw hart en wees niet langer halsstarrig”. Datzelfde Bijbelboek zegt in hoofdstuk 30 : 6: “De Heer, uw God, zal uw hart besnijden en ook dat van uw nakomelingen, zodat u Hem weer met hart en ziel zult liefhebben en in leven zult blijven”. Daar gaat het de God van Israël om, Hij zoekt hun liefde en toewijding. En dan komen we vanzelf uit bij de onderdompeling, want God de Almachtige, zoekt ons hart.

Dit wordt een blog met veel teksten uit de Bijbel. Hopelijk wil je de tijd nemen om het op je in te laten werken. In al die teksten komt het woord “geloof” steeds terug, zoals in Galaten 5 : 6: “In onze eenheid met Christus Jezus is het niet van belang of iemand besneden is of niet, maar telt alleen het geloof, dat zich uit in liefde”. Datzelfde kom je tegen in Romeinen 3 :  29 en 30: “Is God soms alleen de God van de Joden en niet ook van de andere volken? Zeker ook van de andere volken, want er is maar 1 God en Hij zal besnedenen als onbesnedenen op grond van hun geloof rechtvaardigen”. En dit geloof kom ik in vele Bijbelgedeelten tegen als het over dopen gaat. Hieronder een opsomming:

·       Marcus 16 : 16: Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered.

·       Handelingen 2 : 38: Kom tot inkeer en laat u allen dopen in de naam van Jezus Christus.

·       Handelingen 8 : 12: Maar toen Filippus hun het koninkrijk van God en de naam van Jezus Christus verkondigde, kwamen ze tot geloof en lieten zich dopen, zowel mannen als vrouwen.

·       Handelingen 10 : 47: Wie kan nu nog weigeren deze mensen met water te dopen nu ze net als wij de Heilige Geest hebben ontvangen?

·       Handelingen 18 : 8: Crispus echter kwam samen met al zijn huisgenoten tot geloof in de Heer en ook veel Korintiërs die Paulus hadden gehoord kwamen tot geloof en lieten zich dopen.

·       Handelingen 22 : 16: het eerste wat Paulus moet doen na zijn bekering is zich laten dopen en zijn zonden afwassen onder aanroeping van Zijn naam.

·       Romeinen 6 : 4: We zijn door de doop in zijn dood met Hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden.

·       Galaten 3 : 27: U allen die door de doop een met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed.

·       Titus 3 : 5 en 6: Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de Heilige Geest.

·       1 Petrus 3 : 21: En dat water (watervloed bij Noach) is een voorafbeelding van het water van de doop die niet het vuil van uw lichaam wast, maar een vraag aan God is om een zuiver geweten.

In al deze teksten ontdek je dat voor de onderdompeling iets moet gebeuren: tot geloof komen; je bekeren; een nieuw leven beginnen (wedergeboorte); een goed geweten hebben; je met Christus omkleden. Uit alles blijkt dat je hartsgesteldheid een verandering moet ondergaan, je hebt spijt van je verkeerde gedachten, woorden en werken en je verlangt naar een compleet nieuwe start. Dat is de onderdompeling. Met “kopje onder” ga je dood maar met “opstaan” ga je leven. Dopen is Christus omarmen. Halleluja.

Reacties

meest gelezen