Israël en ik 45; slecht....(s)


Heb jij dat ook weleens, dat je soms tijden om een Bijbeltekst heen draait en er geen vat op krijgt? Voor mij is (was) dat Colossenzen 2 vers 16 en 17. Een tekst die alles te maken heeft met de Thora. Hier volgt deze tekst en ik maak gebruik van de NBV 2021: “Laat u daarom door niemand iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwemaan en sabbat. Dit alles is slechts een schaduw van wat komt – de werkelijkheid is van Christus”. Er zijn bijbeluitleggers die zeggen dat Christus dit alles heeft vervuld en daarom niet meer geldt. Je hoeft de sabbat en de Bijbelse feesten niet meer te vieren. Wat betekent dan “vervullen”? In Mattheus 5 maakt Jezus persoonlijk duidelijk, dat Hij niet gekomen is om de wet af te schaffen, maar juist dat Hij er de “volle betekenis” aan geeft. En in Romeinen 13 schrijft Paulus, dat “wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld”. Daar houd je toch niet mee op, dat is zelfs de bedoeling van ons leven. In onze tekst uit Colossenzen 2 kom je ook het woordje “slechts” tegen, wat aangeeft dat het totaal niet belangrijk is. Maar in de Griekse grondtekst kom je dit woordje helemaal niet tegen. Is hier dan zomaar de mening van de vertaler binnengeslopen? Gelukkig kom je het niet in alle vertalingen tegen. Prachtig vind ik de zin: “Dit alles is een schaduw van wat komt…”. De 7 feesten die de Here God heeft ingesteld, laten zien hoe Hij bezig is om de wereld te redden. Elk feest zit vol met profetie en wijst met alle kracht op Jezus Christus, die er de volle betekenis aangeeft. Het feest laat de schaduw van Jezus zien! Denk aan Pesach, waar de Joden stil staan bij het bloed dat gestreken werd op de deurposten. Dit bloed was voor de langskomende engel het signaal, dat hij hier moest “voorbijgaan”. Bloed is redding. Jezus gaf hier de volle betekenis aan. Dat vieren Joden en christenen. Sommige schaduwen zijn werkelijkheid geworden, maar de 3 najaarsfeesten wachten daar nog op! “Een schaduw van wat nog komt.” Ik ben zeer benieuwd!

Hoe lees ik onze aangehaalde tekst uit Colossenzen? De gelovigen in Klein-Azië, krijgen van Paulus het advies, dat ze zich niet moeten laten bekritiseren als ze de rijkdom van feest- en gedenkdagen proberen te ontdekken en te beleven. Ze zullen n.l. de grote Voltooier, Jezus Christus ontdekken.

De jong gelovigen in Korinthe krijgen van Paulus het advies bij het vieren van Pesach: “Laten we daarom het feest niet vieren met de oude desem van kwaad en ontucht, maar met het ongedesemde brood van reinheid en waarheid”. (1 Kor. 5:8) Paulus adviseert ons om Pesach te vieren, want in de oude schaduw ontdek je het grote, liefdevolle wonder, dat God geeft: zijn Zoon, onze Redder.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

meest gelezen