Israël en ik 39; Thora 1

 

Als ik je zou vragen: “Waaruit kent u uw ellende?”, dan vermoed ik dat je zonder aarzelen antwoordt: “Uit de wet van God”. Ja zo hebben velen, ook ik, het vroeger op catechisatie of school geleerd. Als we dit antwoord moesten opzeggen, krulde er ongetwijfeld een glimlach rond onze lippen. Niet om die “ellende” natuurlijk, maar omdat dit het kortste antwoord in dit leerboekje is.

Opmerkelijk is dat de gelovige Joden een feest vieren dat “Vreugde van de Wet” heet. Dit vindt plaats op de laatste dag van het Loofhuttenfeest. Al dansend en zingend gaan ze met de boekrollen over straat. Het afgelopen jaar hebben ze elke dag een stukje uit de eerste 5 Bijbelboeken gelezen en na een jaar zijn ze rond en beginnen de dag daarop opnieuw. Als je deze Joden zou vragen: “Waaruit kent u uw vreugde?”, dan zullen ze antwoorden: “Uit de Wet van God”.

Als je bovenstaande stukjes vergelijkt, zie je dezelfde antwoorden op een totaal verschillende vraag. De ene groep koppelt aan de Wet het woord “ellende” en de andere het woord “vreugde”. Hoe kan dat?

Bij het zoeken naar een antwoord heb ik me laten leiden door Karel van der Plas. Hij heeft een boek geschreven met als titel: “Dansen met de Wet”. Van harte aanbevolen.

Vele christenen zijn opgevoed met de gedachte, dat de 10 geboden ons een spiegel voorhouden. Steeds opnieuw blijkt dat wij deze geboden niet kunnen houden en alleen door genade behouden kunnen worden. Genade komt daardoor tegenover de Wet te staan.

De Joden kijken veel breder. De 10 geboden zijn opgenomen in de eerste 5 Bijbelboeken. Zij noemen deze Boeken niet de Wet, maar de Thora. Als je gaat zoeken naar de betekenis van Thora, dan kom je uit bij woorden als: onderwijs, richtlijnen, zijn doel raken, (het tegenovergestelde van zijn doel missen = zondigen). Deze Boeken zijn Gods openbaring; de Thora is Gods Wijsheid die Hij aan zijn schepselen bekend maakt. God komt dichterbij, bewogen met de mensen. De Joden zien de Thora als een prachtig cadeau van hun God.

In de schepping heeft de Schepper vele wetmatigheden gelegd: vaste tijden van dagen, maanden, feesten, seizoenen, zon, maan en sterren; eb en vloed en nog zoveel meer. De wetmatigheden in de schepping waren nodig om alles op elkaar af te stemmen en te laten functioneren. En tot op vandaag gebeurt dit nog steeds. Hij houdt alles in zijn Hand. Wonderbaarlijk. Ook zijn schepselen hebben wetmatigheden nodig om te kunnen functioneren, want de Schepper gaat uit van relaties, met Hemzelf en de mensen onderling.  Deze wetmatigheden geven orde, structuur, duidelijkheid, veiligheid, geborgenheid. Je zou kunnen zeggen dat de Thora een levenslang proces biedt van discipelschap. Je wordt constant gevormd tot beelddrager. De Thora neemt je bij de hand om je levensweg te gaan. Wat een genade. Thora is genade! Thora is Evangelie! Thora is Liefde!

Dansen met de Thora? Wat een feest.

Reacties

meest gelezen