Israel en ik 35; Elisa en zijn knecht

 
E
en paar duizend jaar geleden gebeurde het volgende. De koning van Syrië stuurde zijn leger naar Dothan in Israël. Hij wilde Elisa, een profeet, gevangen laten nemen, omdat deze knecht van God steeds zijn geheime plannen verklapte aan de koning van Israël. Op de morgen na de omsingeling, willen Elisa en zijn knecht de stad verlaten. De knecht krijgt de schrik van zijn leven, terwijl Elisa in alle rust verder loopt. Hij ziet n.l. wat zijn knecht nog niet ziet, een hemels leger staat tussen Dothan en het Syrische leger in. De God van Israël beschermt zijn profeet. Pas als Elisa aan God vraagt om open ogen voor zijn knecht, ziet ook hij het grote wonder. Terwijl ze samen het leger tegemoet lopen, bidt Elisa opnieuw om een ogenwonder, maar nu of het leger met blindheid wordt geslagen. De generaal en zijn leger herkennen de profeet niet en laten zich door Elisa meenemen naar de hoofdstad van het rijk, zo’n 20 km verderop, Samaria. Binnen de muren van deze sterke stad bidt Elisa opnieuw, maar nu om geopende ogen. De soldaten krijgen de schrik van hun leven, midden tussen de vijanden die tot de tanden toe gewapend zijn, terwijl de poorten gesloten zijn, kunnen zij geen kant meer op. Dit buitenkansje wil de koning van Israël zich niet laten ontgaan. Hij vraagt aan Elisa of hij deze soldaten mag doden. Het antwoord van de profeet is een totaal andere: “Zet tafels klaar en zorg ervoor dat deze mensen ruim voldoende te eten en te drinken krijgen en laat ze dan weer teruggaan naar hun eigen land”. Als gasten worden ze behandeld. In de eerste jaren daarna is geen leger van Syrië Israël meer binnengevallen.

Dit verhaal vind je in het Eerste Testament, 2 Koningen 6. In datzelfde Testament lees je in Genesis 12 de beloften die Abram van God krijgt: “In jou zullen alle volken op aarde gezegend worden”. De God van Abraham, Izaäk en Jakob wil niet alleen een God van Israël zijn, maar van alle volken. Hij verlangt ernaar dat ze Hem kennen, de God vol barmhartigheid.

Ook Jezus had gebruik kunnen maken van hemelse legermachten, op het moment dat Judas hem verried en Hij gevangengenomen werd door soldaten. Petrus verzette zich en pakte zijn zwaard, maar Jezus verbood het hem. “Allen die naar het zwaard grijpen zullen door het zwaard omkomen”. In Mattheus 27 lees je dat Jezus zegt: “Ik hoef mijn Vader maar te hulp te roepen en Hij stelt Mij onmiddellijk meer dan 12 legioenen engelen ter beschikking. Maar hoe zouden dan de Schriften in vervulling gaan, waar staat dat het zo moet gebeuren?”

En die Schriften staan boordevol met informatie over vandaag en morgen.

 


Reacties

meest gelezen