Israël en ik 34; onze vader




Gebed voor Israël, Palestijnen, de wereld, voor jou en mij.

(Deze blog is geplaatst op 08-10-23, een dag nadat Hamas het volk Israël heeft aangevallen.)

De najaarsfeesten liggen achter ons. In deze blog neem ik jullie mee naar het Onze Vader, het gebed dat we ontvangen hebben van onze Here Jezus en ik leg de van God gegeven feesten ernaast. (Zie o.a. Leviticus 23)

Na de aanhef, Onze Vader in de hemel, volgen er 7 gebedspunten.

·    Uw naam worde geheiligd  /  Pesach

In de Bijbel kom je bijzondere namen van de Here God tegen en elke naam heeft zijn eigen betekenis. In Handelingen 4 : 12 staat: “Door niemand anders kunnen wij worden gered, want zijn naam is de enige onder de hemel die de mens redding biedt”. En juist tijdens het eerste bijbelse feest, Pesach, geeft Jezus als Lam zijn leven en biedt de wereld toekomst. Er is heil, redding.

·    Uw koninkrijk kome  /  Het ongezuurde brood

Het tweede bijbelse feest, is het feest van de ongezuurde broden. Aan het brood werd geen gist toegevoegd, want gist staat symbool voor zonde. Het hele huis moest worden gereinigd, geen gistkorreltje mocht achterblijven. Grote schoonmaak! Terwijl in ons leven de “gist” nog steeds aanwezig is, is het leven van Jezus “gist” vrij. Hij is zonder zonde, Hij is het “ongezuurde brood”. Zo opent Hij voor ons zijn koninkrijk, nu al, maar eens volmaakt als Hij terugkomt. Zacharia mag in hoofdstuk 14 : 9 profeteren: “En de Heer zal koning worden over de hele aarde. Dan zal de Heer, de enige God zijn en zijn naam de enige naam”.

·    Uw wil geschiede op aarde, zoals in de hemel  /  Eerstelingen

Jezus is opgestaan tijdens het derde voorjaarsfeest, de Eerstelingen, de eerste dag na de sabbat. Tijdens dit feest werd de eerste oogst aan God gegeven. Jezus was de Eerste die opstond uit de dood en een ontelbare schare zal Hem volgen. In de hemel is geen dood en dat toekomstperspectief ligt nu klaar voor de aarde. Op die nieuwe aarde zal Gods wil worden gedaan, zoals nu al in de hemel.

·    Geef ons heden ons dagelijks brood  /  Pinksterfeest

Aan het begin van het optreden van Jezus, heeft Hij een gesprek met de duivel. In dat gesprek antwoordt Hij o.a.: “Er staat geschreven: de mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God”. Hij haalt hier de woorden van Mozes aan uit Deut. 8 : 4. En dat Woord is niemand anders dan Hijzelf, het levende Brood. Gods Geest schrijft deze Woorden nu in ons hart. De Geest van Pinksteren, het 4e feest.

·    Vergeef ons onze schulden, zoals wij vergeven die ons iets schuldig zijn  /  Bazuinenfeest

We zijn toe aan de 3 najaarsfeesten en het eerste is het Bazuinenfeest. Het geluid van de bazuin wil ons wakker schudden. Jezus komt terug! De bazuinen roepen ons op om na te denken over ons leven. Het is een tijd van reflectie, van inkeer. Op welke punten moet ik mijn leven veranderen, maar vooral wat moet ik nog in orde maken met mijn naaste?

·    Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze  /  Grote Verzoendag

Het feest van Grote Verzoendag kun je hier naadloos opleggen. Het bloed dat vroeger de tempel werd binnengebracht en verzoening tot stand bracht is een antwoord op dit gebed. Dit feest van verzoening is werkelijkheid geworden in het offer van onze Redder. Jezus is de hemelse tempel binnengegaan met zijn eigen bloed en nu is het wachten op het moment dat Hij deze tempel verlaat en terugkomt op de wolken van de hemel.

·    Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid  / Loofhuttenfeest

Het zevende feest, het Loofhuttenfeest. Het hoogtepunt. Dit is Gods Koninkrijk met een nakomeling van David op de troon, Koning Jezus. Nu leven we nog in onze tijdelijke huizen, maar we zijn op weg naar onze eeuwige woning, naar ons eeuwig Vaderland.

·     Amen.

7 gebeden en 7 feesten. Ze hebben alles met elkaar te maken. Het bidden van het Onze vader is danken voor de feesten die al werkelijkheid zijn geworden (de eerste 4) en vragen om vervulling van de laatste 3. Kom Here Jezus, kom spoedig. 

Reacties

Een reactie posten

plaats hier een reactie

meest gelezen