Israël en ik 26; de muur Aida


Langs de grens van het Vluchtelingenkamp Aida loopt een metershoge Muur. Heb je weleens gezien dat bovenin gaten zijn te vinden? Weet je waarom? De architect zegt, dat hij het altijd verdrietig vindt om de Muur te zien, maar dat hij de gaten heeft laten maken als teken van HOOP. Nee, de Muur is niet de oplossing, ja misschien tijdelijk, maar niet om de complexe problematiek te veranderen.

Een kijkje in een Vluchtelingenkamp maakt je intens verdrietig en een gevoel van hopeloosheid en machteloosheid kruipt in je ziel. Hoe is hier te helpen? Als je je verdiept in de geschiedenis en de ontstane situatie, dan begint het al snel te duizelen. Zoveel onderzoeken, meningen en beoordelingen. Wat is waarheid? Er lijkt geen uitzicht en geen toekomst voor deze Palestijnen, het maakt ouderen en jongeren zeer, zeer depressief. Het wordt mij duidelijk waarom er naar wapens wordt gegrepen, maar ook dat zal niet de oplossing brengen, alleen meer ellende en verdriet.

Graag wil ik jullie aandacht vragen voor “Home of Jesus The King Church”. Op deze site kom je pastor Saleem Shalash en zijn gemeente tegen. Je vindt deze kerk in Nazareth en omgeving en zij zoeken juist de verbinding tussen Arabieren, Joden en Christenen. Het is het geloof in Koning Jezus die hen stimuleert en motiveert. Ze behandelen de ander met respect, zoals ze zelf ook graag behandeld willen worden. Ze hebben de ander lief en zorgen en  ondersteunen. Niet alleen delen ze de Blijde Boodschap met de ander, maar staan elke dag klaar met humanitaire hulp. En dat valt op. Steeds meer mensen zoeken contact met deze gemeente, niet alleen om voedselpakketten, maar juist om het liefdevolle hart met aandacht voor hen.

Op het moment dat ik dit overdenk en opschrijf is het Hemelvaartsdag. Vlak voor zijn afscheid heeft Jezus o.a. gezegd: “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde”. Dat is het antwoord op elke afschuwelijk en hopeloze situatie, ook in het Vluchtelingenkamp Aida. De jonge en groeiende Gemeente in Nazareth heeft dat Woord van Jezus begrepen en geloofd. Vanuit die kracht zoeken ze de ander op, respectvol, liefdevol, behulpzaam. Dat is Jezus.

Er is nog een Woord van Hem, uitgesproken bij zijn hemelvaart: “Ik ben bij jullie tot aan de voleinding van de wereld”. Opnieuw komt Gods Naam voorbij, de Naam die Mozes aan het volk moest doorgeven: Jahwe, Ik zal er zijn, Ik ben. En die Naam is er voor Jood en Palestijn, voor ieder die gelooft. Troost in elke situatie, maar ook hoop voor vandaag en morgen.

Van harte hoop ik dat de leiders van de Palestijnen, van Israël en wereldleiders zich het lot van de Palestijnen aantrekken. Laten er goede, hoopvolle plannen worden gesmeed, om toekomst en perspectief te bieden. Wat kan ik, een kleine wereldburger, betekenen in dat supergrote probleem? Zoek de site in Nazareth eens op. Ontdek hoe ze aan Jezus hand hulp, hoop en troost bieden.

beeld; Pixabay

Reacties

  1. Dag Albert, Een mooi schrijven. Deze ds Saleem Shalash komt regelmatig spreken bij CvI. Hij zegt steeds dat Israel voor Arabieren, het beste land is om in te leven, in vrijheid en respect. De Arabische Palestijnen in de zgn 'vluchtelingen kampen' worden daar bewust gehouden, want enige 10-tallen km verderop ligt een spookdorp.Oftewel gebouwd met geld van S. Arabie voor de kampbewoners, maar zij mogen er niet intrekken. Dit alles als onderdeel van de zieligheids - cq misleidingsindustrie. Dit levert Palestijnen met Abbas aan leiding veel meer geld op. Het geld dat de westerse wereld geeft aan de 5 Palestijnse kampen in Libanon,Syrie, Jordanie etc) is net zoveel als totale ontwikkelingsgeld voor heel Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

plaats hier een reactie

meest gelezen