Israël en ik 21; de verliezer

 



Elke dag volg ik het nieuws in Israël. Bijna elke nacht gaat de IDF op pad om mogelijke aanslagen te voorkomen. Helaas kost dat regelmatig kostbare mensenlevens, zowel aan Palestijnse kant als aan de Israëlische. Het doet pijn. Vele gezinnen en families zijn in diepe rouw. Ze verliezen hun huizen en bezittingen. Verschrikkelijk. Het is zo goed te begrijpen dat daarna, uit verbittering en haat, nieuwe tegenacties volgen. Op allerlei manieren is gezocht naar oplossingen, maar diep voortwoekerende haat is door ons mensen niet te stoppen. Is er een andere weg?

Als christen val ik altijd terug op de God van Abraham, Izaäk en Jakob die ik ontmoet in de Bijbel. Hij heeft zich ook bekend gemaakt met de naam Jahwe, wat zoiets betekent als “Ik zal er zijn”. Hij wil bij ons zijn, dat is zijn grote verlangen. Deze God is de Almachtige, met niemand te vergelijken. Als er iemand is die de spiraal van haat en verwoesting kan doorbreken dan is Hij dat. Het enige wat Hij van ons vraagt is vertrouwen in Hem. Hij komt dan bij ons wonen en zal een verlangen van vrede in ons laten groeien. Dat is het moment om de wapens te laten rusten en een toekomt voor de kinderen en kleinkinderen op te bouwen. Voor mensen is dit onmogelijk, maar niet voor de God van hemel en aarde.

Er is echter iemand die totaal geen vrede wil. Op de achtergrond is hij juist bezig om het prachtige werk van God te dwarsbomen en te vernietigen. Al vanaf de schepping doet hij niets anders. Hij weet hoe belangrijk het volk Israël voor God is. Deze God die een eeuwigdurend verbond met dit volk gesloten heeft en het zelfs “mijn oogappel” (Zacharia 2 : 12) noemt zal de wereld laten zien dat zijn beloften uitkomen en dat Hij trouw is. Het is satan die dwarsligt. Hij wil Israël en God van elkaar loskoppelen en zo laten zien dat deze God ontrouw is. Daarom zweept hij de volken op om dit volk van de aardbodem te laten verdwijnen. Hij vult de harten van velen met haat tegen elke Jood.

Satan zal falen. Het zal hem niet lukken, omdat hij in feite de strijd al verloren heeft. God heeft ingegrepen, al in het Paradijs. Hij beloofde zijn Zoon die de satan de kop zou vermorzelen. Zo’n 2000 jaar geleden heeft Hij op Golgotha, aan het kruis, de overwinning behaald. “Het is volbracht” waren de woorden van Jezus Messias. Hij is de Redder van de wereld die Israël en de volkeren zal brengen naar zijn Koninkrijk van vrede. Het heil is uit de Joden, omdat Hijzelf een nakomeling is van de eerste voorvader van Israël, Abraham.

Laten wij, christenen, een muur van gebed om alle bewoners van Israël vormen, zodat ze in vrede met elkaar mogen gaan leven. Bidden dat haatgevoelens zullen afbrokkelen en handen elkaar in vertrouwen mogen vinden, om samen een toekomst op te bouwen. En gelukkig gebeurt dit steeds meer.

Reacties

meest gelezen