Israël en ik 10; Feesten algemeen


De Nieuwe Bijbelvertaling van 2021 heeft Genesis 1 : 14 op een bijzondere manier vertaald: “God zei: Laten er lichten aan het hemelgewelf komen om de dag te scheiden van de nacht. Ze moeten dienen als tekens die de feesten aangeven en de dagen en de jaren.” En juist over die feesten wil ik graag iets schrijven. We zijn nogal gauw geneigd om die feesten Joodse feesten te noemen, maar zo omschrijft de Gever het niet. Hij zegt: “Het zijn Mijn feesten”. Ik noem ze liever Bijbelse of Gods feesten. In Leviticus 23 leert God ons, dat het voorschrift voor deze feesten voor altijd geldt, van generatie op generatie.

Sinds de staat Israël in 1948 is opgericht, hebben de feesten veel meer aandacht gekregen, niet alleen voor de Joden zelf, maar ook voor vele anderen die belangstelling voor het volk Israël hebben. In Leviticus 23 kom je 7 feesten tegen:


* Pesach                                        

* Ongezuurde broden

* Eerstelingen                    

* Wekenfeest                    

* Bazuinen Feest

* Grote Verzoendag

* Loofhuttenfeest

Op de momenten dat de feesten worden gevierd, zullen we er wat meer over vertellen. Het bijzondere van deze feesten is, dat er naast het vieren, een toekomstige vervulling in verborgen ligt, zoals het sterven en opstaan van de Here Jezus, maar ook de uitstorting van de Heilige Geest.

Al deze bijzondere momenten zijn exact vervuld tijdens de eerste 4 feesten. Wonderbaarlijk. Bij de instelling van zijn feesten wist Hij al precies wanneer en op welk moment een heilsfeit zou plaatsvinden. We komen er later op terug.

En de 3 najaarsfeesten dan? Zijn die al vervuld? Christenen zeggen wel eens tegen elkaar, dat we leven tussen Pinksteren en de Wederkomst. Ik zou het preciezer formuleren: we leven tussen Pinksteren en het Bazuinenfeest! In Thessalonicenzen, hoofdstuk 4 : 16 lezen we, dat als de bazuin van God weerklinkt, de Heer zelf uit de hemel neer daalt. In ons kerkelijk jaar hebben we geen herinneringsmoment aan de terugkomst van Christus, een soort wake up call! Maar … de Schepper heeft daar al lang in voorzien, n.l. het Bazuinenfeest!

Op Grote Verzoendag ging de hogepriester het Heilige der Heilige binnen om verzoening voor het  volk te ontvangen. Hij nam daarvoor het bloed van een geitenbokje mee. En als God de schuld vergaf kwam de hogepriester weer naar buiten. En zoals in alle feesten verbergt het een toekomstige belofte. Ook Jezus is Hogepriester. Hij is n.l. de hemel binnengegaan met zijn eigen bloed, maar is daar nog steeds. Tot het grote moment aanbreekt, dat de hemel open gaat en Hij terugkomt op de wolken en de hele wereld Hem zal zien.

Wordt het niet tijd om als christenen Grote Verzoendag en het Bazuinenfeest te gaan vieren?

En het Loofhuttenfeest, het zevende?


Reacties

meest gelezen