Israël en ik 2; naar Israël

 

In 2019 heb ik, met een groep uit onze kerk, een reis door Israël mogen maken. Een reis om nooit te vergeten. Het was verbazing wekkend, hoeveel touringcars er door het land reden en op allerlei plaatsen geparkeerd stonden, vooral die plaatsen die ook in de Bijbel worden genoemd. Waar komt die belangstelling vandaan? Opvallend was ook, dat mensen met verschillende huidskleuren en gekleed in traditionele kleding Jeruzalem opzochten, Massada bewonderden en zich lieten dopen in de Jordaan. Wat een verschillende talen heb ik die week gehoord. “Het lijkt wel of de hele wereld Hem achter na loopt”, spraken de Farizeeën vroeger al. Hier is het werkelijkheid! Vanwaar deze belangstelling?

Volk en land zijn uniek. Nergens in de wereld is een volk te vinden dat door God zelf is geschapen en uitgekozen dan de nakomelingen van Abraham, Izaäk en Jakob. En nergens op deze aarde is een land te vinden waar God zelf een bestemming aan heeft gegeven. Hij verbindt er zijn eeuwigdurende beloften aan, tot in het duizendste geslacht. Op vele plaatsen in zijn Woord herhaalt Hij zijn beloften. Het staat vast. In 2 Samuël 7 : 23 e.v. staat het zo: “Het is het enige volk op aarde waarvoor God zich heeft ingezet om het vrij te kopen en tot zijn volk te maken, om zo voor zichzelf een naam te vestigen doormiddel van grootse en indrukwekkende daden….U hebt uw volk Israël voor altijd aan U toegewijd en U Here bent hun tot God.” Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de volken van de wereld. Vandaar de overweldigende belangstelling.

En in dit unieke land en binnen dit unieke volk is Gods unieke Zoon geboren. Hij is daar opgegroeid en ondergedompeld in de Jordaan door Johannes de Doper. Tijdens zijn leven op aarde, heeft Hij ons opgeroepen om eerst zijn Koninkrijk te zoeken. Hij is gevangen genomen, bespot en vernederd en gaf zijn leven om de wereld te redden. Hij is opgestaan uit de dood en opgevaren naar de hemel. Met Pinksteren heeft Hij zijn Geest uitgestort om voor eeuwig bij ons te zijn. En nu wachten wij op zijn terugkomst. Hij heeft alle macht in hemel en op aarde. Waarom zoveel belangstelling? Er is geen ander. Jezus, Zoon van David, Koning van Israël.

Er is iemand die het niet kan hebben, dat er zoveel belangstelling naar Israël en zijn Koning gaat. Helse machten zet hij in om Gods plan te dwarsbomen. In het Midden-Oosten zijn nietsontziende regimes al jaren bezig om het unieke werk van God te laten verdwijnen en zijn toekomstige Koninkrijk tegen te houden. Echter niet alleen in het Midden-Oosten is deze vernietigende beweging actueel, wereldwijd is antisemitisme groeiende. Zij staan op tegen de God van Israël en vervloeken de zegen van Abraham. En wij? 

Laten we opstaan en opkomen voor Gods unieke volk in een uniek land met een unieke Koning. 

Reacties

meest gelezen